HTML

Több tesztoszteron, egyszerűbb gondolkodás

Ananda 2017.06.11. 16:44

A több tesztoszteront gyakran a férfiasság jelének tekintjük, de kevésbé vagyunk tisztában azzal, hogyan hat a gondolkodásra. Egy nemrég publikált kutatás most éppen ezt vizsgálta.

Mit nézel?

Gyakran a tesztoszteron viszi el a balhét, ha néhány haver összeverekszik egy kocsma előtt, vagy felajzott ketrecharcosok ásványvizes palackokat hajigálnak egymáshoz egy sajtótájékoztató alatt. Sokan gondolják, hogy a túl sok tesztoszteron bárkiből képes barlanglakó tuskót faragni, de mennyi ebben az igazság? Egy viselkedési közgazdász által vezetett kutatás megpróbálta felmérni, hogyan változik a férfiak intellektuális teljesítőképessége némi plusz tesztoszteron hatására.

piszkos_fred.jpgPiszkos Fred közbelép - Korcsmáros Pál illusztrációja

Mit nézel?!

A kísérletben 243 férfi vett részt, akik vagy tesztoszteront vagy placebót kaptak, majd egy három feladatból álló kognitív reflexiós tesztet (CRT - Cognitive Reflection Test), és néhány aritmetikai feladatot kellett megoldaniuk (matematikai alapműveletek, ez esetben összeadás). A CRT jellegű, elgondolkodtató kérdések célja az, hogy kiderüljön, milyen mértékben hagyatkoznak a válaszadók csupán a megérzéseikre, és kik azok, akik valóban elgondolkoznak a kérdéseken. Egy klasszikus példa: ha egy labda és egy teniszütő összesen 1500 forintba kerülnek, és az ütő 1000 forinttal többe kerül, mint a labda, mennyibe kerül a labda? A hasraütéssel válaszolók hajlamosak rávágni, hogy 500 forintba, ami bizony hibás. De ez az ösztönös, intuitív válasz. 

Plusz tesztoszteron hatása alatt álló férfiak jóval nagyobb valószínűséggel adtak helytelen választ az elgondolkodtató kérdésekre, míg a matematikai alapműveleteket ugyanolyan valószínűséggel oldották meg helyesen, mint azok a kollégáik, akikben nem munkálkodott többlet tesztoszteron.

A tesztoszteron, ha nem is butít, arra késztetheti „áldozatait”, hogy minél gyorsabb, ösztönösebb, egyszerűbb megoldásokat találjanak. A sok tesztoszteron tehát valószínűsíti a zsigeri reakciókat, az átgondolatlan megoldásokat. Vagy egyszerűen csak arra hajtja az embereket, hogy gyorsan túlessenek az idegesítő, céltalan kérdezősködésen. 

forrás: divany.hu

Címkék: tudomány tesztoszteron

Szólj hozzá!

80 éves testépítő a kifutók sztárja

Ananda 2017.01.31. 02:17

A korábban színészként és művészként tevékenykedő Wang Deshun most modellként is kipróbálta magát, és hatalmas sikert aratott. A kínai divathéten mindenkit elvarázsolt fittségével és különleges sármjával. wang_deshun3.jpg

Deshun szerint nemcsak a korunkon múlik a kinézetünk, hanem az elménk állapotán is. A kínai úriember, akit joggal mondhatunk akár a világ legdögösebb nagypapájának, a mai napig naponta 3 órát edz. 50 éves korában kezdte el a testépítést, 70 éves korában pedig igazán belehúzott. Mottója: "Ha azt gondolod, hogy túl késő van már és kiöregedtél, vigyázz, mert akkor ez mentséggé válhat és a feladás útjára sodorhat téged."

wang_deshun2.jpg

Címkék: testépítés anti-ageing testépítés idős korban testépítés életkor Wang Deshun

1 komment

A növekedési hormon

Ananda 2017.01.24. 02:02

2 kg izom ára

Izomnövelő, zsírcsökkentő hatása révén a növekedési hormon ideálisnak látszik azok számára, akik testösszetételükön szeretnének változtatni, illetve akik maximális izomnövekedést szeretnének elérni minimális zsír felszedése mellett. További csábítást a növekedési hormon állítólagos fiatalító hatása jelent. Idős korban ugyanis nagymértékben lecsökken a növekedési hormon termelése, s vele a sovány izomtömeg, miközben a zsírmennyiség – különösen a hasi zsír – nő.

Korábban nagy visszhangot váltott ki Daniel Rudman (Wisconsini Orvosi Egyetem) tanulmánya, amely a New England Journal of Medicine orvosi lapban jelent meg. Ebben egy tucat 61-81 év közötti, alacsony növekedési hormon szinttel rendelkező férfi kapott 6 hónapon át növekedési hormont. A periódus végére izomtömegük átlagosan 8,8, az ágyéki gerincnél mért csontsűrűségük 1,6 százalékkal nőtt, testzsír-százalékuk 14,4 százalékkal csökkent, és mindannyian jobban érezték magukat. Fontos megjegyezni: a szerzők nem az öregedés visszafordításáról beszéltek, csupán arról, hogy a zsírcsökkenés és az izomnövekedés mértéke 10-20 évnyi fiatalodásnak felelt meg. 

novekedesi-hormon-kura.jpgÁm a médiának már ez is elég volt. A hírverés nyomán hamarosan a gyakorlatban is elkezdték alkalmazni a növekedési hormon termelését fokozó injekciókúrát, amelyet sok közismert ember is igénybe vett. Létrehozták a fiatalító klinikákat, amelyeken egy 3 hónapos kúra több ezer dollárba került.

A Rudman-féle vizsgálatot azóta többször megismétel­ték. A hatás mindannyiszor jelentkezett, de csak olyan felnőtteken, akik növekedésihormon-hiányban szenvedtek. Jelenleg e hormonhiányos betegek hormonpótló ke­zelése engedélyezett, de a hor­mon örege­dés ellen nem használható.

Címkék: stressz alvás genetika testépítés növekedési hormon jakabffy zsófia

Szólj hozzá!

Memofitnesz

Ananda 2015.03.05. 00:34

Agyépítés 

memofitnesz1.jpgMi lehet az agy számára az, ami az izmoknak a súlyzós edzés? Lehet-e egyáltalán az idegrendszert gyarapítani, avagy erősíteni? Mindmáig nemigen tudjuk, de hisszük: lehet. Ezért az éberség lankadására kávét, memóriánk megsegítésére ifjan csokoládét és szőlőcukrot, haladott korban pedig gingko bilobát fogyasztunk. Ez kiegészülhet még ászanákkal, fejenállással, rejtvényfejtéssel, magas IQ-övezetben sakkal és bridzzsel; a lángelméknél még olyanokat is látunk, mint a mandarin nyelvvel való ismerkedés vagy a Zeneakadémiai tanulmányok megkezdése, kizárólag a sokadik X-en túl.

Címkék: memória agy intelligencia fehérje szénhidrát zsírok hippokampusz ghrelin IQ Alzheimer-kór BDNF jakabffy zsófia orexin

4 komment

Két boton járó egészség - a Nordic Walking

Ananda 2015.01.30. 00:25

nordicwalking1.jpg

A Nordic Walking minden évszakban űzhető, s minden korosztálynak ajánlott. Jóval kevesebb terhet ró a bokára, térdre és derékra, mint a futás. Sőt a sima gyaloglásnál is jobban kíméli az ízületeket, így jelentős túlsúllyal, vagy mozgásszervi panaszokkal is elkezdhető.

A Nordic Walking (Északi Gyaloglás) nem túl távoli ősét az 1930-as években finn síelők gyakorolták nyaranta, kondíciójuk fenntartására. Csakhogy ők még hosszú, nehéz botokat alkalmaztak, afféle síbotokat. Ezek biomechanikai hatása sítalpak nélkül messze nem a legkedvezőbb. A botos gyaloglás így nem is terjedt el széles körben. Jó néhány évtized kellett ahhoz, hogy megjelenjenek az újfajta, speciális üvegszálas karbonkeverékből készült botok, melyek a régiekkel szemben már nem terhelik feleslegesen a könyök és a csukló ízületeit. A Nordic Walking a 90-es években kezdett elterjedni Finnországban és a többi skandináv országban, majd Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban. Mostanra Európában és hazánkban is igen népszerűvé vált. A 2000-ben alakult INWA (International Nordic Walking Association) szerint mára 40 országban mintegy 10 millió ember gyakorolja.

Címkék: aerob edzés nordic walking jakabffy zsófia nordic walking edzés

Szólj hozzá!

A húzódzkodás három szintje

Ananda 2014.06.05. 02:07

huzodzkodas-testépítés.jpgBárki a húzódzkodás mesterévé válhat? Igen! Gyakori kérdés, hogy a kábeles lehúzás hátgépen ugyanaz a gyakorlat-e, mint a húzódzkodás. Elméletileg igen, a gyakorlatban azonban a húzódzkodás jóval keményebb munkára kényszerít, mivel a húzódzkodásnál a saját testsúlyodat kell felemelned a rúdhoz, nem pedig a rudat lehúzni a testedhez.

A húzódzkodás valóban nehéz gyakorlat, és az emberek nagy része egyetlen ismétlésre sem képes a saját testsúlyával. De ne csüggedj, vannak módszerek, melyek segíthetnek. A következőkben a húzódzkodás három szintjét ismertetjük. Válasszuk ki, melyik szinten tartunk és mi a teendőnk, hogy fejlődjünk!

1. szint: egy ismétlésre sem képes

Számtalan kifogást lehet találni, miért nem megy ez a gyakorlat. Egyik ilyen a hosszú kar. Most azonban tegyük félre ezeket.

Címkék: bukás testépítés húzódzkodás hátizom hátizom erősítés hátizom erősítő gyakorlatok hátizom edzése húzódzkodás edzésterv

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása