HTML

Több tesztoszteron, egyszerűbb gondolkodás

Ananda 2017.06.11. 16:44

A több tesztoszteront gyakran a férfiasság jelének tekintjük, de kevésbé vagyunk tisztában azzal, hogyan hat a gondolkodásra. Egy nemrég publikált kutatás most éppen ezt vizsgálta.

Mit nézel?

Gyakran a tesztoszteron viszi el a balhét, ha néhány haver összeverekszik egy kocsma előtt, vagy felajzott ketrecharcosok ásványvizes palackokat hajigálnak egymáshoz egy sajtótájékoztató alatt. Sokan gondolják, hogy a túl sok tesztoszteron bárkiből képes barlanglakó tuskót faragni, de mennyi ebben az igazság? Egy viselkedési közgazdász által vezetett kutatás megpróbálta felmérni, hogyan változik a férfiak intellektuális teljesítőképessége némi plusz tesztoszteron hatására.

piszkos_fred.jpgPiszkos Fred közbelép - Korcsmáros Pál illusztrációja

Mit nézel?!

A kísérletben 243 férfi vett részt, akik vagy tesztoszteront vagy placebót kaptak, majd egy három feladatból álló kognitív reflexiós tesztet (CRT - Cognitive Reflection Test), és néhány aritmetikai feladatot kellett megoldaniuk (matematikai alapműveletek, ez esetben összeadás). A CRT jellegű, elgondolkodtató kérdések célja az, hogy kiderüljön, milyen mértékben hagyatkoznak a válaszadók csupán a megérzéseikre, és kik azok, akik valóban elgondolkoznak a kérdéseken. Egy klasszikus példa: ha egy labda és egy teniszütő összesen 1500 forintba kerülnek, és az ütő 1000 forinttal többe kerül, mint a labda, mennyibe kerül a labda? A hasraütéssel válaszolók hajlamosak rávágni, hogy 500 forintba, ami bizony hibás. De ez az ösztönös, intuitív válasz. 

Plusz tesztoszteron hatása alatt álló férfiak jóval nagyobb valószínűséggel adtak helytelen választ az elgondolkodtató kérdésekre, míg a matematikai alapműveleteket ugyanolyan valószínűséggel oldották meg helyesen, mint azok a kollégáik, akikben nem munkálkodott többlet tesztoszteron.

A tesztoszteron, ha nem is butít, arra késztetheti „áldozatait”, hogy minél gyorsabb, ösztönösebb, egyszerűbb megoldásokat találjanak. A sok tesztoszteron tehát valószínűsíti a zsigeri reakciókat, az átgondolatlan megoldásokat. Vagy egyszerűen csak arra hajtja az embereket, hogy gyorsan túlessenek az idegesítő, céltalan kérdezősködésen. 

forrás: divany.hu

Címkék: tudomány tesztoszteron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testepites.blog.hu/api/trackback/id/tr1712585745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása