HTML

Az inzulin-rezisztencia réme és visszafordításának reménye: az Opti-Slin

Ananda 2012.10.05. 02:18

Szász Máté biológus írása alapján

A SCITEC Opti-Slin fogyókúrás szerként van elsősorban nyilvántartva, azzal a homályos gondolattal összekötve, amely szerint optimalizálja az inzulin háztartást. A felhasználók többsége azonban nem tudja, mit jelent az inzulin háztartás optimalizálása. Az inzulin érzékenység fenntartása a hosszú és egészséges élet egyik fontos tényezője. Ezért az inzulin érzékenységet növelő aktivitások vagy táplálékkiegészítő-használat jelentősége túlmutat pusztán a zsírégető hatáson.

Merész gondolat, de valójában a fejlett világ halálozásainak igen nagy hányadát ugyanaz a 10 tényező okozza. Ezen 10 tényezőből 5 szorosan kapcsolódik az elhízáshoz és közvetlenül összefügg a szervezet inzulin iránti érzékenységének csökkenésével (rezisztencia). Ezek a tényezők halálozási kockázatuk szerinti növekvő sorrendben:

  • fizikai inaktivitás
  • kevés nyers zöldség és gyümölcs bevitel
  • magas testtömeg index (BMI, arányos az elhízással)
  • magas koleszterin szint
  • magas vérnyomás

Ebben a cikkben a krónikus elhízás és az inzulin érzéketlenség közötti összefüggésre szeretnék rámutatni.

Az elhízás két formája és kockázatuk

A zsigeri elhízást centrális vagy android elhízásnak is nevezik, mert a zsír szinte kizárólag a hasüregben helyezkedik el. Ez az elhízás főleg a férfiakat érinti és jobban reagál a kalóriamegvonásra és kevésbé a fizikai aktivitás fokozására. Bár sokan a férfiasság egyik jegyének tekintik, a várható élettartamot és az életminőséget ez a típus veszélyezteti leginkább!

Az elhízás másik típusa, a perifériás vagy körte alakú, günoid, a comb hátsó részére és a fenékre lokalizálódik és inkább jellemző a nőkre. Ez a típus jobban reagál a fizikai aktivitás növelésére, mint az étrendi megszorításra. Az elhízás fokozódásával többszörösére nő a cukorbetegség, az epekőbetegség, a műtétek utáni halálozás, a szív és érrendszeri betegségek (agyvérzés, szívizom infarktus, stb.), a rosszindulatú daganatok, de még az öngyilkosság kockázata is.

 

Az inzulin 

Étkezést követően a tápanyagok a bélben alap építőelemeikre bomlanak és rövid időn belül a vérkeringésbe kerülnek. A tápanyagok keringésbe jutása azonban nem elegendő. A sejtjeink többsége úgy viselkedik mint a szigorúan idomított őrkutya. Hiába dobjuk elé a kívánatos húscafatot, addig nem veti rá magát, amíg a gazdája erre engedélyt nem ad. A tápanyagok felvételére az inzulin ad engedélyt. A hasnyálmirigy érzékeli a vércukorszint emelkedését és inzulintermelő sejtjeiből (Langerhans-szigetek) a keringésbe juttatja az inzulint. A szövetek sejtjei receptor molekuláikon keresztül érzékelik az inzulin jelenlétét. A sejthártyát mint apró tüskék döfik át a szintén fehérje természetű inzulin receptorok. A receptor sejtből kifelé néző felülete specifikusan képes megkötni a keringő inzulint. A kötés kialakulása után a receptorok térszerkezete megváltozik és ez a változás átterjed a receptor sejten belüli oldalára. A belső oldalon létrejövő szerkezetváltozást a közelben horgonyzó szintén fehérje természetű hírvivő molekulák érzékelik és egy több irányba ható információ áramlás indul meg. Ennek egyik legfontosabb lépése a cukor (és más tápanyagok, aminosavak, stb.) felvételére irányul, de más hírvivő molekulákon keresztül a jelzés megváltoztatja egyes génjeink aktivitását, több lépésen keresztül pedig a sejtek osztódását is. 

A korábban említett cukor felvevő molekulák inzulin hatására beépülnek a sejthártyába, így lehetőség nyílik a cukrok belépésére. Amint a sejt megfelelő mennyiségű cukorhoz jutott, a sejt a cukorfelvevő kapukat visszahívja a sejthártya alá. 

 

Az inzulin háztartás zavarai, inzulin rezisztencia

Az inzulin háztartás két legismertebb hibája az inzulin hiányából, illetve az inzulin érzékelésének képtelenségéből adódik. Inzulin rezisztencia akkor alakul ki, ha nem érzékeljük az inzulin jelenlétét, mert az inzulin receptorai károsodtak, illetve megfogyatkoztak. Ez a folyamat vezet az úgynevezett II. típusú, vagyis szerzett cukorbetegség kialakulásához, amely az esetek kb. 90%-át jelenti, és megjelenésének az esetek többségében életviteli okai vannak: elhízás, stressz, mozgásszegény életmód és alkoholfogyasztás.

Régi megfigyelés, hogy az elhízott emberekben az inzulin koncentrációja magasabb, mint a nem elhízottakban. A magasabb inzulin szint az inzulin receptorok érzéketlenségének következménye, hiszen a "süketebb", magasabb ingerküszöbű rendszert nagyobb intenzitással lehet csak ingerelni, tehát a hasnyálmirigy kénytelen több inzulint termelni. Ebben az inzulin rezisztens állapotban a zsírszövet, a máj és az izomszövet inzulinra való érzékenysége egyaránt csökken. Az elhízás szorosan összefügg a rezisztenciával, ugyanis minél nagyobbak a zsírsejtek, annál kevésbé érzékenyek a szövetek a keringő inzulinra. Az érzéketlenség következtében a tápanyagok nem jutnak be a sejtekbe, a sejtek így tulajdonképpen éheznek. 

Következmények

A magas inzulin szintnek három fontos negatív hatása van:

  • Az évek során szép lassan csökkenti az inzulin receptorok érzékenységét.
  • Az inzulin serkenti azon enzimek szintézisét, melyek a szénhidrátokból végül zsírt állítanak elő, tehát fokozza a zsírosodást.
  • A gyors inzulin emelkedést hirtelen vércukorszint esés követi, mely aktiválja az agyi éhségközpontokat!

 

Az éveken át tartósan magas inzulinszintnek és a normálisnál magasabb vércukorszintnek rengeteg további káros következménye van:

  • Az érzéketlenség hatására az izmok glükóz felvétele csökken. Az izom teljesítménye romlik.
  • Az inzulin rezisztencia miatt az izmok aminosav felvétele csökken. Megkezdődik az izmok leépülése.
  • Fokozódik a vesében a nátrium és a víz visszaszívása, így a keringő vér térfogata nő. A vér térfogatával együtt a vérnyomás is megemelkedik. 
  • A vegetatív idegrendszerből fokozódik a noradrenalin felszabadulása, mely emeli a vérnyomást.
  • Inzulin hatására az érfal megvastagodik, a keresztmetszet szűkül, a vérnyomás nő. 
  • Az érfal nitrogén oxid (NO) termelése, ezáltal a tágulékonysága csökken, a vérnyomás emelkedik.
  • A megemelkedett koncentrációjú cukor képes kötést létesíteni a szemlencse kollagén fehérjéivel. Ezzel megváltoztatja annak fényáteresztő képességét, így látás zavart okoz.
  • A perifériás idegek elektromos szigetelését egy mielinhüvely nevű szerkezet biztosítja. A glükóz képes hozzákötődni a szigetelőréteg fehérjéihez, károsítva az ingerület vezetését.
  • Még hosszasan sorolhatnánk a megemelkedett vércukor- és inzulinszint okozta káros hatásokat. A cukorbetegek körében a halálozás akár 3-szor nagyobb, kb. kétszer több időt töltenek kórházban, 10-szer gyakoribb a látás károsodása és 20-szor gyakoribb a végtag elvesztése. Mindez pedig szorosan összefügg a helytelen táplálkozással és az elhízással. 

Rémisztgetés helyett azonban helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre. Az inzulin rezisztencia kialakulása könnyedén megállítható táplálkozással és mozgással. Minden napi 500 kcal energiát elfogyasztó mozgás 6%-kal csökkenti a kockázatot. Az Opti-Slin hatóanyagai (4-hidroxyizoleucin, fahéj kivonat, alfa-liponsav és króm-pikolinát) bizonyítottan csökkentik az inzulin rezisztencia kialakulásának kockázatát, így ígéretes megelőzési lehetőséget jelentenek az egészséges életmód MELLETT.

A 4-hidroxyizoleucin a görögszéna kivonata, mely az inzulin receptor sejten belüli jeltovábbító képességének erősítésével fokozza az inzulin hatását a perifériás szövetekben (szív, máj, vázizomzat). (Bővebben itt: http://www.gorogszena.hu/ ) 

Napi 5-6 g fahéj rendszeres fogyasztása olyan hatékonyan csökkenti az inzulin rezisztenciát, hogy a már kialakult II. típusú cukorbetegség gyógyszerigénye is töredékére csökkenthető.

Króm adásával megállíthatónak és visszafordíthatónak bizonyult a magas zsír- és cukortartalmú étrend hatására kifejlődő inzulin rezisztencia, és csökkenthető a komoly szív és érrendszeri rizikót jelentő plazma triglicerid szint.

Az alfa-liponsav a vizsgálatok szerint akár 60-65%-kal is növelni tudta a vázizom sejtek inzulin érzékenységét. 33%-kal javította a vázizomzat glükóz oxidációs képességét (energia termelés) és 38%-kal az izom glikogén szintézisét (izom keménység és állóképesség). 

Összegzés


Az izomtömeg-növelés során tartósan magas inzulin kiáramlás figyelhető meg, ami fokozza a későbbi inzulin rezisztencia és számos betegség kockázatát. A rendszeres szigorú étrendi megszorítás önmagában is károsítja az inzulin jelrendszert, amit tovább fokoz a diéta során előszeretettel alkalmazott erős adrenerg stimuláció (pörgetős zsírégetők, efedrin, amfetaminok, stb.) Az 
Opti-Slin formula hatóanyagai bizonyítottan segítenek ennek a nagy néptömegeket érintő káros folyamatnak a lelassításában, visszafordításában!

Címkék: elhízás izmok inzulin króm fahéj vércukor inzulin rezisztencia vérzsírszint görögszéna opti-slin alfa-liponsav 4-hidroxyizoleucin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testepites.blog.hu/api/trackback/id/tr374820872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása