Forrás: http://www.prlog.org/
A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát - mutatták ki amerikai kutatók. Bár a szívelégtelenség javítására több hatásos készítményt sikerült kifejleszteni, a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna.
Andreas Flammer professzor és munkacsoportja arra gondolt, hogy kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott orvosságot, a kakaóból készült csokoládét.
A fekete, magas kakaótartalmú étcsokoládé biológiai hatásait az utóbbi években sokfelé vizsgálták. Kiderült, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését. Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik.
A csokoládéban lévő flavanolok ezt a folyamatot fokozzák. Flammer professzor és csapata 30 szívelégtelenség miatt kezelt beteget vont be a vizsgálatba. A betegcsoport fele naponta csokoládéitalt fogyasztott, a többiek pedig megkülönbözhetetlenül hasonló színű és ízű álcsokit ittak. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség.
A nagy feltűnést keltő, új megfigyelés várhatóan további, nagyobb beteglétszámon végzett vizsgálatokat indít el. A kutatók szerint a nem nagy mennyiségben elmajszolt csoki gyógyhatását addig is érdemes kihasználni.