Imádjuk a sült krumplit, majonézfüggők vagyunk? Miért vannak egyesek zsírosabb koszthoz szokva, mint mások? Lehet, hogy a tettes a nyelvünkön található. Egyeseknél ugyanis a CD36 gén sajátos formát mutat, amely miatt nyelvük érzékenyebb a zsír ízére. A Saint Louisi Washington egyetem kutatói igazolták ezt: alanyaiknak befogatták az orrát, bekötötték a szemét, és zsírokban különböző mértékben dús folyadékokat kóstoltattak velük. Akik a CD36 gén ilyen változatával rendelkeztek, azok a zsír ízét nyolcszor kisebb zsírkoncentrációnál is felfedezték, mint a többiek. A CD36 gén által kódolt protein, amely előzetes vizsgálatok szerint jelen van a nyelv bizonyos részein, egy ízlelő receptor - amely így voltaképpen a hatodik ízreceptor! Eszerint a zsír íze is alapíz, akár a sós, az édes, a savanyú… Yanina Pepino, a kísérlet szerzője ezek után azt vizsgálja majd, mennyire módosítja ez a zsírérzékenység az étkezési magatartást. Lehet, hogy a CD36 fontos eszköz lesz az elhízás elleni harcban.
A zsír íze bele van írva a nyelvünkbe
2012.09.21. 02:54
Címkék: genetika elhízás gének zsírok cd36
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://testepites.blog.hu/api/trackback/id/tr454791697
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.