HTML

Testépítés

Testépítő edzés és táplálkozás, életmód a legújabb tudományos kutatási eredmények alapján. Hírek és érdekességek a testépítés, fitnesz, egészséges életmód témájában.

Szívbarát vasak

Ananda 2012.03.01. 15:00

szív-súlyzós-edzés.jpgForrás: http://www.bestfitnessplr.com/

A tudományos kutatók újabban komoly érdeklődést mutatnak a súlyzós edzés iránt. Élénk viták folynak arról, mire is jó valójában a súlyzós edzés. 2006-ban egy amerikai tudományos központ ezeket sorolta fel: hatásos  eszköze az izomerő- és erőállóképesség-fejlesztésnek, a testösszetétel módosításának (zsírmentes, száraz testtömeg növelése), valamint a csontok egészségi állapotára is jótékony hatású.

Az American Heart Association az aerob edzések mellett javasolja a súlyzós edzést is a kardiovaszkuláris megbetegedések elkerülésére. Tehát a szív- és érrendszert a közhiedelemmel ellentétben nem csak a kardioedzések óvják, hanem a súlyzós edzés is.

Koleszterincsökkentő edzés?

A súlyzós edzés 16 órán keresztül képes csökkenteni a vérzsírszintet. A koleszterinszintre gyakorolt hatás azonban a súlyzós edzés intenzitásától is függ.

Athéni kutatók a súlyzós edzés koleszterinszintre gyakorolt hatását vizsgálták. Hogy biztosra mehessenek az intenzitás terén, kemény edzést végeztettek kilenc, rendszeresen sportoló férfival: lábtolást kellett végezniük 45 fokos lábtológépen olyan súllyal, hogy a hatodik ismétlés után egyetlen további ismétlésre se legyenek képesek. A férfiak mellé metronómot állítottak, hogy megfigyeljék a gyakorlat tempóját is: a súly leengedésének 4 másodpercig kellett tartania. (Ki tudja, talán a hír hallatán az edzőtermek eszközparkja kiegészül majd néhány metronómmal...) 


Habár számos pozitív hatást sikerült alátámasztani, a görögök tanulmánya nem tudta kimutatni súlyzós edzés hatását a koleszterinszintre. A kilenc sportolónál sem a teljes koleszterinszint, sem az LDL (rossz koleszterin), sem a HDL (jó koleszterin) nem változott az edzést követően.

Ettől függetlenül korábbi tanulmányokban kimutatták, hogy a súlyzós edzés olyan géneket aktivál, melyek aktív szerepet játszanak a zsíranyagcserében. Egy kutatás pedig egyenesen kimutatta, hogy a súlyzós edzés koleszterinszint-csökkentő. Akkor mi lehet az igazság? 

A tudósok úgy vélik, egészen apró körülmények is eltéréseket okozhatnak a súlyzós edzés szervezetre gyakorolt hatásában. A görög kutatók szerint a pihenőidő hossza is fontos lehet: elképzelhető, hogy az ő kísérletükben alkalmazott hosszú, 3 perces pihenők más hatással vannak a vérzsír alakulására, mint az egy- vagy félperces pihenők.

Másrészt a korábbi tanulmány a súlyzós edzés koleszterinszint csökkentő hatását nőknél mutatta ki. Elképzelhető, hogy a férfiakkal végzett kísérlet eltérő eredménye újabb bizonyíték arra, hogy a súlyzós edzés máshogy hat a férfiakra és a nőkre, hiszen hormonális reakcióik is eltérőek.

További tényező az intenzitás. Aerob edzéseknél korábban kimutatták, hogy minimum 350 kalóriát felemésztő edzésre van szükség ahhoz, hogy az hatással legyen a koleszterinszintre.
De hogyan határozzuk meg a súlyzós edzés intenzitását? Tudjuk, hogy a sportolók olyan súllyal dolgoztak, amellyel legfeljebb hat ismétlést tudtak kivitelezni. Összesen 50 ismétlést végeztek el.
A kimutatások szerint ez a terhelés egyrészről olyan, mint egy közepes intenzitású biciklizés, melynél nem tekerünk gyorsabban 16 km/óránál. A pulzusunk azonban mégis a magasabb intenzitású kardio edzéseknél tapasztalhatóval lesz egyenértékű. Ha pedig beleszámoljuk, hogy mindössze 50 ismétlésről van szó, akkor az energiafelhasználás magasnak mondható. Mégis elképzelhető, hogy 50 extrém lábtolás nem elegendő a koleszterinszint befolyásolásához.

További érdekesség az is, hogy a sportolók oxigénfelvételének mértéke a szettek közötti pihenőidőben is megmaradt, tehát az energiafelhasználás súlyzós edzésnél a szettek közötti regeneráció alatt is azonos szintű volt.

Összegezve:

- A közhiedelemmel ellentétben a szív- és érrendszer megóvására az intenzív súlyzós edzés is alkalmas, nem csak a kardioedzés vagy a futás. A súlyzózás ezen kívül a csontsűrűségre is jótékonyan hat.

- A súlyzós edzés a vérzsírszintre is hatással van, elképzelhető, hogy nőknél erősebben, mint férfiaknál, és csak megfelelő intenzitás mellett.

- A súlyzós edzés akkor is igénybe vesz bennünket, amikor pihenünk! Igaz ez a szettek közötti pihenőidőre és akár az alvás alatti regenerálódásra is. Tehát az intenzív súlyzós edzés hatására a szervezet energiafelhasználásának növekedése hosszan kitolódik, többek között így segítheti elő a súlyzózás a fogyást is.

- Az edzések alakformáló és egészségmegőrző előnyeit akkor élvezhetjük, ha  az intenzitás növekszik. Ez férfiakra és nőkre, súlyzós és aerob edzésekre egyaránt igaz. Aerob edzésnél legalább 350 kalóriát kell felhasználni a koleszterinszint csökkentéséhez.

 

Címkék: fogyás testépítés koleszterin szívbarát gének testedzés ldl intenzitás hdl súlyzós edzés aerob edzés koleszterinszint vérzsírszint rossz koleszterin jó koleszterin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testepites.blog.hu/api/trackback/id/tr803459318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása