HTML

28 testépítés-mítosz II.

Ananda 2012.11.24. 04:58

15. Ha felpumpáltnak érzed az izmodat, az azt jelenti, hogy biztosítottad a növekedéshez szükséges ingert; ha izomlázat érzel, az izomnövekedést jelent.

http://shop.builder.hu/

A pumpáltság nem több, mint vérbőség jelentkezése az izomban. Könnyedén elérheted akár egy vizes flakon mondjuk ötvenszeri felemelésével is. Ez azonban nem elég inger az izomnövekedés kiváltására.

Hasonlóakat lehet elmondani az izomlázról is, amit a hollywoodi izomagyak tanácsolnak a népnek, hogy „hajtsanak rá”. Az izomláz csupán a tejsav felhalmozódása az izomban. Úgy is lehet izomlázad, hogy sokat biciklizel, vagy kinyújtott karral kis köröket rajzolsz a levegőbe. Ez még egyáltalán nem jelent izomnövekedést. Ahhoz, hogy hipertrófiát érj el, intenzív izomfeszülés szükséges, és ezt a nagy súlyok alkalmazásával tudod legkönnyebben elérni.

16. Ha napi több száz felülést csinálsz, akkor hamarosan látványos, sziklakemény, bordázott hasizommal büszkélkedhetsz.

Nincs olyan, hogy „helyi zsírégetés”. A napi több száz felüléstől ugyan tényleg kemény és feszes lesz a hasizmod, azonban ez semmit nem jelent majd a látvány szempontjából, ha az izmot vastag zsírréteg fedi. A lábközelítő és -távolító gyakorlatok és a hátrarúgások erősítik ugyan a nők far- és combizmait, azonban semmit sem érnek az ott lerakódott zsírréteggel és főleg nem a cellulitisszel szemben. Semmi nem fogja eltávolítani a zsírt, csak a megfelelő étrendi stratégia, mozgással kiegészítve. A lényeg, hogy több kalóriát kell égetni, mint amennyit beviszünk a táplálkozás során. Figyelembe vehetők emellett a tápanyag patrícionálási ágensek, lásd 8. pont.)

http://velvet.hu

17. Az erőemelő mozdulatok nehézkessé, szögletessé teszik a fizikumot.

A zömök testalkat éppúgy genetikus, mint a kopaszság vagy a lapos mellkas. Szóval, ha szögletes, nehézkes alkatúnak születtél, az erőemelés csak egy nagyobb darab szögletes mozgású, nehézkes fickót csinál belőled.

Sőt, a súlyzós edzés még a segítségedre is lehet. Fektess hangsúlyt a külső combizmok és a széles hátizom edzésére, és vezess be egy zsírégető diétát. Így a tested áramvonalasabbnak tűnik majd. 

18. Magas ismétlésszámokkal keményebb és szálkásabb izmaid lesznek.

Ugyan van rá némi bizonyíték, hogy a magas ismétlésszámokkal végzett edzés fejleszti az izmok érhálózatát, de semmi hatással nincs a szálkásságra. Ha egy teljesen inaktív ember súlyok emelésébe fog, mindegy, hogy alacsony, vagy magas ismétlésszámmal dolgozik, gyors fejlődést fog tapasztalni az izom tónusában. Ennek alapja azonban az izomösszehúzódás foka, ami az ismétlések számától független. Az igazság az, hogy a nagy súlyok alkalmazása 5-8 ismétléses sorozatokban sziklakemény izomzatot eredményez. Csupán el kell távolítani a zsírréteget, hogy az izmok tényleg előtűnjenek.

19. Az ösztönös edzés az izomnövelés legjobb módja.

Ha a testépítők az ösztöneikre hallgatnának, hazamennének, és kinyitnának egy üveg Sopronit. Az ösztönös edzés egy divatos frázis, ami még működhetne is gyógyszereket használó sportolók esetében, ha a sörösüveg kinyitása okozna izomtömeg növekedést. Azonban egy naturál testépítő esetében, aki hosszú távon gondolkodik, és a folyamatos izomtömeg növelés a célja, egy picit tudományosabb szempontból kell a dolog felé közelíteni. Fiziológusok kutatásai kimutatták, leghatékonyabb az a szisztematikus megközelítés, amelynek keretében a testépítők egy néhány hetes szakaszban (mezociklusban) folyamatosan emelkedő súlyokkal edzenek. Ezt követi egy könnyebb edzési fázis. Ahogy az egy ismétléses maximum (1 RM, az a súly, amellyel egyetlen szabályos ismétlésre vagyunk képesek) nő, úgy növekszik a sovány izomtömeg is. És ebben semmi ösztönös nincsen.

20. Nem tudsz fejlődni heti háromszori súlyzós edzéstől.

Valószínűleg nem találnál olyan szteroidot használó sportolót, aki csak heti háromszor edz, azonban egyáltalán nincs rá bizonyíték, hogy e rendszer miért ne működne naturál testépítők esetében. Amíg egy edzésen belül minden izomcsoportot megtámadsz és minden sorozatot bukásig viszel, simán tapasztalhatsz nagyszerű fejlődést ezzel a módszerrel is. Azonban ekkor még jobban oda kell figyelned a táplálkozásodra, különösen, ha a munkád kevés aktivitást igényel, vagy tétlenségedben gyakran nassolsz. Hagyd figyelmen kívül azokat, akik szerint a heti 3 napon edzők csupán rekreációs sportolók. A minőségre figyelj, ne a mennyiségre.

21. Vannak táplálékkiegészítők, amelyek olyan hatásosak, mint a szteroidok, azonban még biztonságosabbak is annál.

Csak egy másik szteroid lehet olyan hatásos, mint egy szteroid. Egyes táplálékkiegészítő gyártók hirdetései ellenére azt kell mondani, hogy a mai napig nem létezik olyan tápkieg, amely hatásosságában felvenné a versenyt a szteroidokkal. Azonban a kiegészítők nagyon hasznosak lehetnek, különösen, ha a diétád hiányt szenved valamilyen specifikus tápanyagból, vagy ha genetikusan fogékony vagy arra a tápanyagra. Biokémiailag az emberek nagyon különbözőek. A genetikai örökség és az egyéni táplálkozási szokások megjósolhatatlanná teszik, hogy melyik kiegészítő fog használni egy bizonyos személynek, és melyik nem. 

http://www.complete-strength-training.com/

22. A profi testépítők testesítik meg az egészséget és a fittséget.

A legnagyobb irónia, amivel az IFBB-nek szembe kell néznie, hogy míg más sportolók a versenyre érkezvén erőtől duzzadnak és egészségesek, hogy a legjobb formájukat nyújtva rekordokat döntsenek meg, addig a testépítők ebben a helyzetben olyan gyengék, hogy egy felbőszített uszkár támadását sem tudnák elhárítani. A hetekig tartó diétázás és maximális edzésterhelés melletti szteroid- és vízhajtó-fogyasztás gyakorlatilag teljesen kizsigereli a versenyzőket, mire színpadra kerülnek. És akkor még nem beszéltünk a szteroidokat használó testépítők hatalmas kalóriafogyasztásáról. Ha megfigyeljük a legmagasabb átlagéletkorú és legegészségesebb országok étkezési szokásait, azt vehetjük észre, hogy nem túl-, hanem alul-esznek, vagy éppen annyit, hogy az megfeleljen kalóriaszükségletüknek.

http://idiva.com

Kevesebb ételt fogyasztva kevesebb potenciálisan káros hatású kemikáliát juttatnak be a szervezetükbe, így kevesebb szabadgyök keletkezik. Az átlag profi testépítő körülbelül négy-ötször többet eszik, mint a fent említett egyének. A szívnek nagy megterhelést jelent a felszedett, eltúlzott méretű izommassza hordozása, ezáltal valószínűleg hamarabb áll le a szívverés, mint az amúgy bekövetkezne. Ez az, amiért a profi testépítés a hiúság legvégső foka. Szigorúan egy félreértelmezett szuperhumán külső elérése a cél, az egészség háttérbe szorításával.

Azonban a testedzés a megfelelő diétával karöltve minden egészségügyi mutatóra kedvező hatású: javítja a vérkeringést és a koleszterin-tükröt. Bár edzés alatt a vérnyomás emelkedik, hosszú távon a rendszeres mozgás csökkenti a vérnyomást. Az edzés által okozott pozitív stresszállapot segít a szervezetnek az egyéb, negatív stresszek leküzdésében is, például az edzettebb emberek pulzusa kevésbé ugrik meg egy váratlan ajtócsapódás, villámlás, konfliktus hatására, vagy akkor, ha nyilvánosan kell szerepelnie. Ezek a tényezők együttesen segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

A mértékkel végzett edzés továbbá szabályozza a hangulatért felelős agyi hírvivő-rendszerek működését, így az edzett emberek általában érzelmileg stabilabbak, mint a fizikailag tétlenek.

23. A súlyzós edzés csökkenti a hajlékonyságot, merevvé tesz, ezáltal rontja a sportteljesítményt.

Ennek az ellenkezője igaz, ha lassan és a teljes mozgástartományban végezzük a gyakorlatokat. Ez esetben a súlyzós edzés éppen hogy növeli a hajlékonyságot. Sok sportban éppen ebből a célból alkalmaznak súlyzós edzést. Elég megnézni Evander Holyfieldet, a kosárlabdázókat, futókat, tornászokat, stb.

Ez a fajta hazugság egész régről, a 30-as évekből ered. Bizonyos cégek izometrikus edzésprogramokat hirdettek, amelyeket levélben küldtek el, és arról győzködték az embereket, hogy ne használjanak rudakat és súlyokat edzéshez, mert lemerevednek. A valódi ok viszont nagyon egyszerű volt: súlyzókat nem tudtak postán küldeni. Így kitalálták a „kötött izom” mítoszát. Ezt erősíthette az a feszülő érzés, amit egy kimerítő edzés közben és után érez az ember. Ha eléggé kimerítő volt az edzés, és megfelelő számú izomrost lett bevonva a munkába, akkor mikroszkopikus izomszakadások történnek. Nos, akkor ez több mint elég ok az izomfájdalomra és -feszülésre.

A nyújtás azonban csökkenti ezt a feszülést, és egy valamirevaló edzésprogramnak tartalmaznia kell nyújtást.

24. A szénhidrát-töltés növeli a sportteljesítményt.

Ennek a szisztémának a hagyományos módja, hogy előbb, a versenyre felkészülvén a sportoló edzéssel és diétával lemeríti a szénhidrát raktárait. Majd ezt követi a pihenés és magas szénhidrátbevitel. Azonban a kutatások szerint az efféle „felkészülés” szükségtelen. Az a sportoló, aki megfelelően kiegyensúlyozott, magas szénhidráttartalmú étrendet folytat, és jó formában van, nem igényel extra bevitelt a verseny előtt, ha az nem tart tovább egy óránál. Bárki, aki egy óránál hosszabb aktivitást végez, mint például kerékpározók, hosszútávfutók, szerezhet előnyöket a szénhidrát-töltésből, de az izmok azon képessége, hogy zsírt használjanak fel energia nyerésére a szénhidrátok helyett, az állóképességi számokban még így is sokkal fontosabb.

25. Magas cukortartalmú ételek fogyasztása közvetlenül edzés előtt segít, hogy jobban tudjunk edzeni.

Az egyszerű cukroknak nem kell lebomlaniuk emésztő enzimek segítségével úgy, mint az összetett szénhidrátoknak, és ebből kifolyólag annyi energiát sem használ fel a megemésztésük. Hirtelen emelik meg a vércukorszintet. A probléma az, hogy a cukor hirtelen beáramlása a rendszerbe inzulin kibocsátást okoz, jóval nagyobb mennyiségben, mint amire szükség lenne. Ennek következtében hirtelen az egekbe szökik a vércukorszint, majd ugyanolyan hirtelen a kezdetinél alacsonyabb szintre hullik vissza. Ez pedig egy rosszabb állapotot fog eredményezni a teljesítmény szempontjából: akár teljesen elcsigázottnak is érezheted magad. A tested utána hozzá fog nyúlni a glikogénraktáraihoz, hogy „egyenesbe hozza” a kibillentett egyensúlyban lévő rendszerét. Ahhoz, hogy megfelelő energiát biztosíts az edzésedhez, alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyassz, pl. zabot vagy barna rizst.

26. Ha abbahagyod az edzést, az izom zsírrá alakul át.

Az izom különálló és élő sejtekből épül fel, amelyek lélegeznek, és számos összetett metabolikus folyamaton mennek keresztül. A zsírsejtek csupán lipoid csomagokat tárolnak. A valószínűsége, hogy egyik a másikká alakul át annyi, mint ha a lomtárban lévő bowling golyód átváltozna a nagynénéddé. Ha abbahagyod az edzéseket, ha abbamarad az izmok ellenállással szemben végzett mozgása, csupán annyi történik, hogy alkalmazkodnak az új állapothoz. Más szóval, elkezdenek fogyni. Ha az inaktivitás, vagy immobilizáció foka magas, akkor az izmok gyorsabban fognak fogyni, mint az őket körülvevő bőrréteg, és így a bőr picit megereszkedhet, azonban idővel az is alkalmazkodni fog, és visszaáll.

27. A kívülről bevitt MCT (közepes szénláncú trigliceridek) rengeteg energiát ad, és nem alakul át zsírrá.

Ezeket az olajokat először emésztési rendellenességekkel küzdőknek, hasnyálmirigy betegségben szenvedőknek és gyomorbetegeknek fejlesztették ki. Kutatók felfedezték, hogy ezek az olajok könnyebben oldhatóak és mozgékonyabbak. Gyors hidrolizáláson mennek keresztül nyáltermelő, gyomor-, és hasnyálmirigy-enzimek segítségével. Arra is találtak bizonyítékokat, hogy MCT használata során kevesebb zsír raktározódott el, mint ha LCT-t (hosszú szénláncú trigliceridek) alkalmaztak volna. Azonban ez még nem bizonyítja, hogy a mértéktelen fogyasztás során nem alakul ki pozitív energia-egyensúly, és nem indul be a zsírraktározás. Nem szabad elfeledni, hogy az MCT is zsír, vagyis grammonként 9 kalóriát tartalmaz. Noha másképp metabolizálódik, azért a mértéktelen fogyasztásával centiket pakolhatsz a derekadra belőle.

28. Akinek jó fizikuma van, eléggé tájékozott a fitnesz és testépítés területén.

Ha valakinek 51-es karja és 77 centiméteres dereka van, még nem jelenti automatikusan, hogy ő egy testépítő szakértő. Sajnos abban a társadalomban, ahol a kinézet nagyon fontos, a jó felépítésű emelőket gyakran egyben testépítő tudósoknak is tekintik. A sajnálatos tény azonban az, hogy sok kiváló felépítésű testépítő, - még profik is! – nem tudják, hogyan lettek olyanná, amilyenek. Sokan közülük fantasztikus genetikai adottságokkal bírnak, emellé pedig rengeteg testépítő drogot szednek, amelyek valójában helyettük lesznek sikeresek. Néhány kivételtől eltekintve, a profi testépítők legyenek az utolsók, akiktől tanácsot kérsz, hogyha genetikailag átlagos vagy, mint az emberek 98%-a. Sokkal inkább olyan szakértőket keress, akik „egy cipőben jártak veled”. 

Forrás: Muscle Media Magazin / Shop.builder.hu

Címkék: vércukor zsírok nyújtás izomláz hajlékonyság súlyzós edzés aerob edzés koleszterinszint kalóriák regenerálódás bicepsz pumpálás izomtömeg növelés hipertrófia izomnövekedés ATP szénhidrát-töltés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testepites.blog.hu/api/trackback/id/tr424917634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása