HTML

Aminosav-szénhidrát keverék hatása edzés előtt vs edzés után

Ananda 2011.12.13. 03:10

Egy esszenciális aminosav + szénhidrát keverék edzés előtt fogyasztva sokkal nagyobb anabolikus (felépítő) hatást vált ki - vagyis nagyobb mértékben fokozza a nettó izomprotein felépítést - mint edzés után! Előbbi esetben fokozódik az izmok aminosav-felvétele és az izomprotein-szintézis üteme.

A kutatásban egészséges alanyok egyszer edzés előtt, egyszer pedig edzés után vették magukhoz az esszenciális aminosav + szénhidrát keveréket.

A kutatók egy artériába vezetett katéter és izom-biopszia segítségével azt vizsgálták, mekkora a lábizomzatban az infúzióban bevitt fenilalanin aminosav koncentrációja és felvétele. A keverék elfogyasztása után vér és izom fenilalanin-koncentrációja mindkét csoportban 130 százalékkal nőtt. Az aminosav lábizomba való szállítása edzés alatt fokozódott, és további két óráig emelkedett maradt. Az edzés idején, majd a rákövetkező 1 órában az aminosav szállítása - amino-koncentráció x véráramlás - jóval nagyobb volt azoknál, akik a keveréket edzés előtt fogyasztották. Az izmok fenilalanin felvétele, amely az izomprotein szintézis jelzőjeként szolgál, sokkal fokozottabb (209 +/- 42 mg) volt az edzés előtt táplálkozó csoportban, mint az edzés utániban (81 +/- 19 mg).

Címkék: izom testépítés szénhidrát aminosav anabolikus izomtömeg növelés esszenciális aminosav aminosav szénhidrát izomprotein fenilalanin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testepites.blog.hu/api/trackback/id/tr423459343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása